İLAVE GÜMRÜK VERGİSİNE (İGV) SERBEST BÖLGELER VE MENŞE KÜMÜLASYONU PENCERESİNDEN BİR BAKIŞ

HÜSEYIN YAVUZ

ŞUBE MÜDÜRÜ

 

ÖZET: Bu makalede, İthalat Rejimi Kararına muhtelif Ek Kararlar ile yürürlüğe konulan ilave gümrük vergisine ilişkin, serbest bölgelerde üçüncü ülke menşeli eşya girdisi kullanılarak üretilen eşyalarda ilave gümrük vergisinin (İGV) durumu ve Türkiye’nin taraf olduğu serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde bir çapraz menşe kümülasyon sistemine dahil ülkeler menşeli eşyadan tercihli menşeinin tevsiki halinde ilave gümrük vergisinin alınmaması çerçevesinde çapraz menşe kümülasyonun nasıl değerlendirilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunulacaktır.

Ticaret politikası önlemleri veya ilave gümrük vergisi çerçevesinde, herhangi bir eşya üzerine salınan ilave mali yük, hazineye gelir etkisinin yanında, ithalatta tüketim etkisi ve üretim etkisi de dikkate alınarak (vergi nedeniyle tüketimdeki azalış, yerli üretimdeki artış), iç piyasa fiyatlarını yukarı iteceğinden ve talep daralması yaşanacağından ithalatta bir kısıntıya sebep olacaktır (dış ticaret etkisi). Vergi artışı sağlayan tarifeler aynı zamanda ithalatı belirli bir oranda kısıtladıkları için, döviz çıkışını engelleyerek dış ticaret açığını da aşağı çekme etkisinin olduğu biline gelen bir durumdur.

Aynı zamanda, İthalat Rejimi Kararına muhtelif Ek Kararlar incelendiğinde, kararların 3. maddesinde geçen ifadeden ne anlaşılması gerektiği noktasında tereddütlerin giderilmesi yanında, serbest bölgelerden bu kapsamda yapılan ithalatlarda uygulamanın ne şekilde olacağına yukarıda bahsedilen etki de dikkate alınarak bir ışık tutulmak istenilmiştir.

Anahtar Kelimeler: İlave gümrük vergisi (İGV), çapraz menşe kümülasyonu, serbest bölgeler, ticaret politikası önlemleri, tedarikçi beyanı

E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.