TASFİYELİK EŞYA İÇİN HAK SAHİBİNCE ÖDENMESİ GEREKEN BEDELİN BELİRLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

 

Dr. Coşkun ŞENOL-Ticaret Başmüfettişi

 

ÖZET: Gümrük idaresi tarafından 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca ele geçirilen kaçak eşya ile Türkiye gümrük bölgesine getirilen, ancak belirlenen süre ve hükümlere uygun bir şekilde gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabi tutulamayan eşya “tasfiyelik hale gelen eşya” olarak nitelendirilir ve bu eşya yine belirlenen usul ve yöntemler çerçevesinde tasfiye edilir.

Diğer taraftan; eşyası tasfiyelik hale gelmiş bulunan hak sahibine eşyanın satışı gerçekleşinceye kadar CİF bedelin belirli bir yüzdesini ödemek sureti ile eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma veya eşyayı yeniden ihraç etme imkanı verilmektedir.

 07.11.2019 tarihli resmi gazetede yayımlanan değişikliğe kadar Gümrük Kanunu’nun 179. Maddesi çerçevesinde “söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin %1’i oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır.” hükmü yürürlükte iken yapılan değişiklikten sonra “… taleplerin kabulü, söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin %1’i, bu uygulamadan ikinci kez yararlanmak istenmesi hâlinde ise CIF değerinin %3’ü oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır. Başvurunun, eşyanın ihale ilanı yayımlandıktan veya perakende satış kararı alındıktan sonra ve satışının gerçekleşmesinden önce yapılması hâlinde bu taleplerin kabulü söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin %10’u oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır…” hükmü getirilmiş bulunmaktadır. Buna göre de satış gerçekleşinceye kadar ki aşamalara bağlı olarak ödenmesi gereken tutarda değişiklik olacağından bu tutarın doğru belirlenmesi açısından hem gümrük müdürlüklerinin hem de tasfiye işletme müdürlüklerinin tasfiye sürecinin bulunduğu aşamayı göz önünde bulundurmaları önem arz etmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Tasfiye, Tasfiyelik Hale Gelen Eşya, Tasfiye Yönetmeliği, Tasfiye Yönetim Sistemi.

E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.